Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2008 17:24 - Стратегия и тактика на рекламата
Автор: advertising Категория: Други   
Прочетен: 8979 Коментари: 2 Гласове:
0



Началното организиране на цялостната рекламна дейност включва точно определяне на целите и задачите на рекламната комуникация, изследване на поставения проблем, избиране на стратегия, чрез която да бъдат решени дефинираните проблеми и след това на тактика, съобразно избраната стратегия. Чак след това се пристъпва към разработването на план-график за изпълнение на поставените цели и задачи и към реализиране на избраните стратегии и тактики.

След изясняването и писменото изявление на задачата, която следва да бъде изпълнена, се пристъпва към определяне на стратегия. Стратегията включва средствата за реализиране на поставената цел и представлява изходна база на комуникационната политика. Тя включва и точното дефиниране на това какво и как да кажем на потребителите, така че те да бъдат убедени. (В книгата си “Модерната реклама” Л. Илиева поставя избора на психологическа ос преди разработването на стратегия, но аз ще птистъпя към разглеждането на психологическите оси в писмената работа върху концепция и идея).

Изграждане на план (стратегия, copy strategie, copy platform, творческа платформа, харта). Зад всяко създаване на реклама стои “определена стратегия за действие, едно усилие за въздействие в определена посока върху част от пазара”. Рекламната стратегия представлява избор на желания пазарен сегмент, определяне на резултата, който трябва да бъде постигнат и на психологическата ос, която е свързана с мотивите за постигане на този резултат. “Творческата идея на рекламната кампания може да бъде заложена както в самата й стратегия, така и в нейното изразяване” (А. Джоанис). Стратегията се изгражда на три нива: определяне на сегмент, свързан с дадени нужди на пазара, стоки и съществуващи вече марки, съгласно...; изследване на удовлетвореността от наличните на пазара продукти и определяне на аудитория за постигане на резултат; с помощта на продукт или марка, представени под такъв ъгъл на мотивировка. Може да се каже, че стратегията се намира на конкретизирания статий, наречен “творческа платформа” (това, което А. Джоанис нарича “харта”). В този документ специалистите по маркетинг излагат основата на съдържанието на рекламното послание. Той включва:

- целевата аудитория (представена както количествено, така и качествено, в различните й характеристики и компоненти, съобразно конкретни релевантни по отношение на решавания проблем критерии за сегментация);

- цел, която трябва да бъде постигната (каква е желаната промяна в поведението на аудиторията по отношение на стоката – облик, отношение, нагласи и пр. от гледна точка както на целевата аудитория, така и на конкуренцията);

(- тук може да бъде включена и психологическа ос (дефиниране на един или повече мотиви за покупка);)

- обещание (основна полза от използването на продукта – конкретно или имагинерно удовлетворение, което адресатът ще намери в продукта или рекламираната марка);

- доказателство (опорни аргументи, свързани с елементите на стоката, които поддържат даденото обещание);

- тон на посланието (още околна среда или фон – отразява атмосферата, настроението, което навява съобщението);

- принуди (природа на продукта, ограничения, налагани от плана за маркетинг и от юридически и морален аспект).

Определят се и различни начини за изразяване на основната идея, като тук се търси отговор на въпроса как да бъде внушена основната идея, със средствата на какви изрази, цветове, картини и т. н. да бъдат предадени преимуществата на продукта и пр.

След определяне на рекламната стратегия се определя и тактиката – специфични действия, сведени до детайлност, които да бъдат предприети с оглед реализиране на стратегията. Проявява се при съставянето на програмите за отделни рекламни прояви, акции и кампании, при определянето на техните особености, последователност, интензивност, продължителност, периодичност и т. н. Тук се включва и изборът на рекламно средство, който се осъществява основно на три етапа: избиране на медия, избор на конкретен носител (или носители) от съответната медия и съставяне на график на публикациите и излъчванията.

Библиография:

1. Катранджиев, Х., “Медияпланиране на рекламната кампания”, Университетско издателство “Стопанство”, София, 2006 г.

2. Кръстев, С., “Рекламата: Понятия. Правила. Примери.”, ИК “Сиела”, София, 2000 г.

3. Льодюк, Р., “Мениджмънт на рекламата”, изд. “Ваньо Недков”, София, 1992 г.

4. Джоанис, А., “Творческият процес в рекламата”, изд. “Ваньо Недков”, София, 1992 г.

5. Илиева, Л., “Модерната реклама”, изд. “Тилиа”, София, 1996 г.




Гласувай:
0



1. анонимен - search engine seo backlinks services
04.08.2011 22:55
page ranking how to seo <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> creating backlinks
цитирай
2. анонимен - backlink service
18.08.2011 18:35
Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally - taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: advertising
Категория: Други
Прочетен: 68127
Постинги: 6
Коментари: 57
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930